ΚΛΑΔΟΙ
Οικονομικές, Ασφάλειες, Συμβουλευτικές, Νομικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις
Αγροτικά, Τρόφιμα & Περιβάλλον
Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ηλεκτρονικά Είδη
Υγεία & Ομορφιά
Εκπαίδευση
Κατασκευές & Ενέργεια
Μόδα & Σπίτι
Τέχνες & Ψυχαγωγία
Μεταφορές
Χαρτί, Χημικά & Μεταλλουργία
ΣΥΝΔΕΣΗ / ΕΓΓΡΑΦΗ
image/svg+xml
ΣΥΝΔΕΣΗ
ΕΓΓΡΑΦΗ
EL
image/svg+xml
EN
EL

Τα κοτόπουλα είναι τα πιο πολυπληθή πουλιά στον κόσμο. Υπάρχουν 23 δις κοτόπουλα, 10 φορές περισσότερα από κάθε άλλο πουλί. Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο κατόρθωμα για ένα πουλί το οποίο προήλθε από ένα άγριο μικρό πουλί της ζούγκλας της Νότιο-Ανατολικής Ασίας.

Πρόκειται για την πιο γρήγορη παραγωγή κρέατος η τιμή του οποίου έχει μειωθεί θεαματικά.

Γιατί όμως έχει συμβεί αυτό;

Οι φάρμες όπου εκτρέφονται τα κοτόπουλα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια ενσωματώνοντας κομμάτια της τεχνολογίας. Μία από τις πρωτοπόρες φάρμες είναι αυτή του David Speller ο οποίος πρωτοέβαλε κάμερες κλειστού κυκλώματος και monitors παρακολούθησης της εκτροφής. Εκτός από τη δική του φάρμα ο David Speller είναι και σύμβουλος σε εκτροφεία έχοντας την εποπτεία περίπου 3 εκ κοτόπουλων στην Αγγλία.

Ο ίδιος λέει ότι στη φάρμα του 45.000 κοτόπουλα ελέγχονται από 1 και μόνο computer,ενώ προσθέτει ότι μόνο 2 άνθρωποι μπορούν να φροντίσουν 20.000 πτηνά.

Τα πρώτα κοτόπουλα εξημερώθηκαν πριν από 8.000 χρόνια αλλά άρχισε να διαδίδεται ως μία απ’ τις βασικές τροφές του ανθρώπου γύρω στο 1940. Τότε περίπου ήταν που άρχισε η προσπάθεια της γρήγορης χρονικά εκτροφής κοτόπουλων που θα μπορούσε να προσφέρει στους καταναλωτές τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες με χαμηλό κόστος.

Η επιτυχία του πειράματος αυτού ήταν το γεγονός ότι κατάφεραν να εκτρέφουν κοτόπουλα και να παράγουν κρέας με ιδιαίτερα καλά χαρακτηριστικά για την ανθρώπινη διατροφή.

Σήμερα ο κύκλος ζωής των πουλερικών αυτών που προορίζονται για κατανάλωση κρέατος είναι περιορισμένος. Μεγαλώνουν πιο γρήγορα απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια και η ζωή τους εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την τεχνολογία.

Τα μοντέρνα εκτροφεία είναι εξοπλισμένα με τεχνητό φως τεχνητή θερμοκρασία, με αποτέλεσμα η ζωή των πουλερικών να ελέγχεται και να καθορίζεται από την τεχνολογία.

Η φυσιολογία των κοτόπουλων έχει αλλάξει πολύ.

Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή είναι 4 φορές μεγαλύτερα απ’ ότι ήταν το 1950. Περίπου 7 με 8 παραγωγές το χρόνο πραγματοποιούνται στις υπερσύγχρονες φάρμες με αποτέλεσμα όλο αυτό το κρέας να διατίθεται στην αγορά σε προσιτή τιμή.

Βέβαια ο πιο σωστός τρόπος εκτροφής ζώων είναι να βρίσκονται αυτά σε κανονικές συνθήκες στη φύση. Ένα κοτέτσι με κοτόπουλα μπορεί να «ζήσει» μέχρι 10 χρόνια.

Όμως πλέον στις περίπου 40 ημέρες το κοτόπουλο είναι έτοιμο για κατανάλωση. Εάν τα κοτόπουλα ζήσουν περισσότερο από το προγραμματισμένο δημιουργούνται πολλά προβλήματα υγείας.

Δεν γίνεται να διατηρήσουν αυτή τη γρήγορη ανάπτυξη βάρους πέρα από το προκαθορισμένο χρονικό σημείο διότι ασκούνται πιέσεις στα όργανά τους εσωτερικά και πεθαίνουν. Αν λοιπόν τα κοτόπουλα μιας φάρμας έχουν το ίδιο γονιδίωμα τρέφονται όλα με την ίδια τροφή γίνονται αυτομάτως ευάλωτα σε ασθένειες και αν αρρωστήσει ένα αρρωσταίνουν όλα.

Η εκτροφή κοτόπουλων μέσα σε κλουβιά απαγορεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012.

Όμως υπάρχουν και εναλλακτικές εκτροφές.  Τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής ή τα βιολογικά τα οποία κανονικά δεν έχουν καθόλου αντιβιοτικά ορμόνες ή οτιδήποτε χημικό.

Τα βιολογικά κοτόπουλα ζουν περισσότερο (περίπου 90 ημέρες) σε σχέση με αυτά που μεγαλώνουν σε εκτροφεία (35-40 ημέρες) ή αυτά της ελευθέρας βοσκής (περίπου 60 ημέρες). Οι βιολογικές φάρμες σίγουρα προσφέρουν καλύτερη ποιοτικά ζωή στα ζώα όμως αυτό αυξάνει το κόστος κάτι το οποίο αυτόματα μεταβιβάζεται στην τιμή πώλησης δηλαδή στον τελικό καταναλωτή.

Έγκειται λοιπόν σε εμάς η απόφαση του τι θα διαλέξουμε για το σπίτι μας.  

Κοινοποιήστε το άρθρο
:
FACEBOOK
TWITTER
LINKED IN
Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε εγκαίρως για τα τελευταία νέα της πλατφόρμας μας.
Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αποδέχεστε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά δελτία μας.
Αναβαθμίζουμε την online εμπειρία σας χρησιμοποιώντας cookies. Περισσότερα .
Κατάλαβα
Κατάλαβα