ΚΛΑΔΟΙ
Οικονομικές, Ασφάλειες, Συμβουλευτικές, Νομικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις
Αγροτικά, Τρόφιμα & Περιβάλλον
Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ηλεκτρονικά Είδη
Υγεία & Ομορφιά
Εκπαίδευση
Κατασκευές & Ενέργεια
Μόδα & Σπίτι
Τέχνες & Ψυχαγωγία
Μεταφορές
Χαρτί, Χημικά & Μεταλλουργία
ΣΥΝΔΕΣΗ / ΕΓΓΡΑΦΗ
image/svg+xml
ΣΥΝΔΕΣΗ
ΕΓΓΡΑΦΗ
EL
image/svg+xml
EN
EL

 

Είναι γνωστό ότι ορισμένα είδη κρασιών, κυρίως τα κόκκινα κρασιά, αντέχουν στην μακρά παλαίωση. Ορισμένα εξ αυτών με το πέρασμα του χρόνου αποκτούν πιο περίπλοκες γεύσεις και αρώματα, κάτι το οποίο συναρπάζει τους γευσιγνώστες ανά το κόσμο και αυτούς που αναζητούν εξεζητημένες γευστικές εμπειρίες και είναι σε θέση να πληρώσουν γι’ αυτές.   

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ακριβών κρασιών σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά ωθεί τα τελευταία χρόνια τις τιμές τους σταθερά ανοδικά. Από το 2000 έως και σήμερα οι τιμές των 1000 πιο ποιοτικών ετικετών αυξήθηκαν κατά 2 φορές περισσότερο απ’ ότι οι τιμές των μετοχών των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών, όπως ο S&P 500.

Από την άλλη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2008 όταν οι τιμές όλων σχεδόν των επενδυτικών προϊόντων κατέρρεαν, οι τιμές των ετικετών αυτών έδειξαν να αντέχουν.    

Η αξιολογήσεις των ειδικών οινολόγων είναι αυτές που διαμορφώνουν τη τιμή για το κάθε κρασί σε συνδυασμό πάντα με τηv προσφορά. Η αξιολόγηση των ακριβότερων κρασιών στο παρελθόν ήταν υπόθεση του οινολόγου Robert Parker. Ο Parker, ως ο πιο αξιόπιστος κριτικός οίνου, απολάμβανε το προνόμιο να είναι ο μοναδικός κριτής των ακριβών κρασιών. Η γνώμη του αποτελούσε το ρυθμιστικό παράγοντα στην αγορά του καλού κρασιού. Αυτό το μονοπώλιο, στο παρελθόν, δυσανασχέτησε αρκετούς επενδυτές, οι οποίοι το θεωρούσαν αποτρεπτικό παράγοντα για οποιαδήποτε τοποθέτηση χρημάτων.    

Τα τελευταία χρόνια, με την διείσδυση του διαδικτύου στην καθημερινότητά μας, η κατάσταση αυτή ανήκει πλέον στο παρελθόν. Σήμερα, η αξιολόγηση των καλών κρασιών αποτελεί αντικείμενο συνδυασμένης κριτικής εκατοντάδων ειδικών. Στο ίντερνετ υπάρχουν αρκετά φόρουμ, στα οποία οι ειδικοί καταθέτουν τις απόψεις τους και οι τιμές των κρασιών διαμορφώνονται σύμφωνα με την επικρατούσα κάθε φορά άποψη.      

Η επιρροή του διαδικτύου δεν σταματά εδώ. Δεν απαιτείται πλέον κάποιος να παρευρίσκεται ο ίδιος με φυσική παρουσία στην αίθουσα των δημοπρασιών. Μέσω του διαδικτύου μπορεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε δημοπρασία από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Λόγω του ίντερνετ οι δημοπρασίες σπάνιων κρασιών προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον από όλα τα μέρη του πλανήτη, και το κυριότερο, προσελκύουν πλέον και νεανικό κοινό.

Σήμερα, εκτιμάται ότι το 80% των αγοραστών ακριβών ετικετών είναι απλά επενδυτές οι οποίοι αγοράζουν το προϊόν με σκοπό να το μεταπουλήσουν με κέρδος. Αποτελεί λοιπόν καθαρά επενδυτικό προϊόν. Ωστόσο η συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα κλασικά επενδυτικά προϊόντα. Για να συντηρηθεί το προϊόν μακροχρόνια και να μην αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του απαιτείται να φυλάγεται σε συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασιών, υγρασίας, κτλ. Δεν πρέπει να μεταφέρεται συχνά και δεν πρέπει να εκτίθεται στο φως. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για τη ποιότητα του προϊόντος, μέχρι να το δοκιμάσουμε. Αυτό συνεπάγεται μεγάλο ρίσκο το οποίο πρέπει να αναλάβει ο επενδυτής. Επιπλέον, υπάρχει και ένα κόστος για τις υπηρεσίες φύλαξης και συντήρησης του προϊόντος το οποίο ετησίως ανέρχεται σε 15 ευρώ το χρόνο ανά φιάλη. 

Εξωγενείς παράγοντες όπως πχ η κλιματική αλλαγή είναι δυνατόν να επηρεάσουν την τιμή του προϊόντος. Αν οι επενδυτές διαπιστώσουν ότι ποιοτικά κρασιά μπορούν πλέον να παραχθούν και σε περιοχές με πιο ψυχρό κλίμα όπως για παράδειγμα στην κεντρική Ευρώπη, οι τιμές θα πέσουν. 

Παρόλα αυτά η αγορά του καλού κρασιού βρίσκεται σε άνοδο. Το 2020 ο όγκος των συναλλαγών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια Ευρώ, από μόλις 1 δισεκατομμύριο Ευρώ το 2000. Όταν οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες μπούνε στο παιχνίδι τότε θα μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική αγορά. 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο
:
FACEBOOK
TWITTER
LINKED IN
Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε εγκαίρως για τα τελευταία νέα της πλατφόρμας μας.
Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αποδέχεστε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά δελτία μας.
Αναβαθμίζουμε την online εμπειρία σας χρησιμοποιώντας cookies. Περισσότερα .
Κατάλαβα
Κατάλαβα