ΚΛΑΔΟΙ
Οικονομικές, Ασφάλειες, Συμβουλευτικές, Νομικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις
Αγροτικά, Τρόφιμα & Περιβάλλον
Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ηλεκτρονικά Είδη
Υγεία & Ομορφιά
Εκπαίδευση
Κατασκευές & Ενέργεια
Μόδα & Σπίτι
Τέχνες & Ψυχαγωγία
Μεταφορές
Χαρτί, Χημικά & Μεταλλουργία
ΣΥΝΔΕΣΗ / ΕΓΓΡΑΦΗ
image/svg+xml
ΣΥΝΔΕΣΗ
ΕΓΓΡΑΦΗ
EL
image/svg+xml
EN
EL

Πως θα σας φαινόταν ένα καφέ στο οποίο θα δίνεις την παραγγελία σου μέσω εφαρμογής στο κινητό και ο καφές θα ετοιμάζεται από ένα ρομπότ; Ένα ξενοδοχείο στο οποίο δεν απασχολήται κανένας υπάλληλος, και όλες οι εργασίες σε αυτό εκτελούνται αποκλειστικά απο ρομπότ; Ενα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό; Ενα κατάστημα χωρίς πωλητές;

Αν και ολα αυτά στους περισσοτέρους απο εμάς θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας, στη πραγματικότητα αποτελούν το κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα. Ξενοδοχεία στα οποία απασχολούνται αποκλειστικά ρομπότ και καθόλου άνθρωποι λειτουργούν ήδη, οχήματα ταξί χωρίς οδηγούς ήδη κυκλοφορούν σε πολλές Αμερικάνικες πολιτείες, ενώ ρομπότ έχουν αντικαταστήσει τους bartenders σε πολλά καφέ.

Σε όλους τους κλάδους τα ρομπότ αντικαθιστούν τους ανθρώπους εφόσον το κόστος της εργατοώρας των ρομποτ είναι χαμηλότερο απο το αντίστοιχο κόστος της ανθρωποώρας.

Υπάρχει όμως και η αντίστροφη τάση. Το Henn na Hotel στην Ιαπωνία, το πρώτο ξενοδοχείο στο κόσμο στο οποίο απασχολούνται μόνο ρομπότ, λειτουργεί από το 2015. Ωστόσο σήμερα η διοίκηση του ξενοδοχείου εξετάζει την απόσυρση των περισσοτέρων από τα 250 ρομπότ που λειτουργούν και την αντικατάσταση τους από ανθρώπινο προσωπικό.

Όταν τα ρομπότ μπήκαν αρχικά σε λειτουργία τα πράγματα δεν πήγαν σύμφωνα με τα αναμενόμενα. Τα ρομπότ που μετέφεραν τις βαλίτσες δεν μπορούσαν να ανέβουν τα σκαλιά, ενώ τα ρομπότ στο εστιατόριο χάλαγαν συνέχεια. Το αποτέλεσμα ήταν οι εργατοώρες που σπαταλιούνταν για την επιδιόρθωση των βλαβών να κοστίζουν περισσότερο από ότι το όφελος της λειτουργίας των ρομπότ.

Επιπλέων τα ρομπότ δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν όπως ένας άνθρωπος. Σε πολλές περιπτώσεις οι πελάτες οι οποίοι επέλεγαν το ξενοδοχείο απλά και μόνο για να βιώσουν μία ξεχωριστή εμπειρία, αναγκάστηκαν να φύγουν επειδή δεν έβρισκαν κάποιον να τους απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις.

Παρόλα αυτά, η γενικότερη τάση στο κλάδο του τουρισμού, είναι προς μεγαλύτερο αυτοματισμό και συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή των ρομπότ στην παραγωγική διαδικασία. Αρκετά ξενοδοχεία χρησιμοποιούν πλέων εξελιγμένες μηχανές, οι οποίες μειώνουν το κόστος λειτουργείας των ξενοδοχείων και επιπλέων προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες, όπως ρομπότ που κάνουν check-in. Ορισμένα αεροδρόμια πειραματικά έχουν αρχίσει να απασχολούν ρομπότ για παρκαδόρους.

Είναι όμως σημαντικό να ξεχωρίσουμε τις υπηρεσίες που θα εκτελούνται από ρομπότ και αυτές που θα γίνονται από ανθρώπους. Τα ρομπότ τουλάχιστον σήμερα δεν κάνουν για όλες τις δουλειές.

Ένα ρομπότ μπορεί να φτιάξει τον καφέ που έχει παραγγείλει ο πελάτης μέσω εφαρμογής στο κινητό του και με την ακριβή αναλογία που επιθυμεί, ωστόσο ο σερβιτόρος πρέπει να είναι άνθρωπος για να μπορεί να επικοινωνεί και να νιώθει τους προβληματισμούς του πελάτη. Όσο όμως η τεχνολογία εξελίσσεται όλο και περισσότερες θέσεις θα αντικαθίστανται από ρομπότ. Ένα ρομπότ σερβιτόρος μπορεί να μην είναι σε θέση να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, μπορεί ωστόσο να μιλήσει εκατοντάδες γλώσσες, και να μιλήσει στην γλώσσα του πελάτη, όποια και αν είναι αυτή.

Είναι σίγουρο πως το μέλλον ανήκει στην τεχνική νοημοσύνη ωστόσο η εποχή στην οποία τα ρομπότ θα προσλαμβάνουν ρομπότ μάλλον αργεί.    

Κοινοποιήστε το άρθρο
:
FACEBOOK
TWITTER
LINKED IN
Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε εγκαίρως για τα τελευταία νέα της πλατφόρμας μας.
Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αποδέχεστε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά δελτία μας.
Αναβαθμίζουμε την online εμπειρία σας χρησιμοποιώντας cookies. Περισσότερα .
Κατάλαβα
Κατάλαβα