ΚΛΑΔΟΙ
Οικονομικές, Ασφάλειες, Συμβουλευτικές, Νομικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις
Αγροτικά, Τρόφιμα & Περιβάλλον
Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ηλεκτρονικά Είδη
Υγεία & Ομορφιά
Εκπαίδευση
Κατασκευές & Ενέργεια
Μόδα & Σπίτι
Τέχνες & Ψυχαγωγία
Μεταφορές
Χαρτί, Χημικά & Μεταλλουργία
ΣΥΝΔΕΣΗ / ΕΓΓΡΑΦΗ
image/svg+xml
ΣΥΝΔΕΣΗ
ΕΓΓΡΑΦΗ
EL
image/svg+xml
EN
EL

Μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί έκαναν λόγο για τις νέες προοπτικές που θα δημιουργήσει το διαδίκτυο στην εκπαίδευση και επιμόρφωση ειδικά των πιο ανίσχυρων οικονομικά πληθυσμιακών ομάδων. Οι αγρότες και οι επαγγελματίες θα έχουν συνεχή ενημέρωση, οι μαθητές και οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν online μαθήματα από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη επιθυμούν. Οι περισσότεροι συμφωνούσαν στο ότι η ευρεία χρήση του διαδικτύου θα έδινε νέες ευκαιρίες στους οικονομικά αδυνάτους. Ωστόσο αυτή η θεωρία δεν επιβεβαιώθηκε στη πράξη.  

Το 2010 η κυβέρνηση της Βραζιλίας σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων οι οποίες είναι ιδιαίτερα έντονες σε αυτή τη χώρα, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο και επιδότησης των internet cafe σε όλη τη χώρα. Θεώρησε όπως ήταν φυσικό ότι η πρόσβαση σε πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό που προσφέρει το διαδίκτυο θα βελτίωνε όχι μόνο το μορφωτικό επίπεδο αλλά θα προσέφερε ευκαιρίες επαγγελματικής πληροφόρησης οι οποίες πριν δεν υπήρχαν. Έτσι θα παρείχε τη δυνατότητα στους φτωχούς πληθυσμούς των υποβαθμισμένων αυτών περιοχών να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο.      

Πράγματι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το 65% του πληθυσμού των φτωχογειτονιών την Βραζιλίας να έχει πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο. Ωστόσο ο αντικειμενικός σκοπός που ήταν να βοηθηθούν οι φτωχοί πληθυσμοί των περιοχών αυτών μέσω της βελτίωσης του μορφωτικού τους επιπέδου απέτυχε πλήρως. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο είχε εν τέλει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα, οι πληθυσμοί των φτωχών αυτών περιοχών, μόλις απέκτησαν πρόσβαση στο διαδίκτυο, άρχισαν να επιδίδονται στο διαδικτυακό τζόγο και στα διαδικτυακά παιχνίδια.  

Το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται σε όλα τα μέρη του πλανήτη. Φαίνεται λοιπόν ότι τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα των αναπτυσσόμενων κρατών δεν μπορούν να επωφεληθούν όσο αρχικά αναμενόταν από τη χρήση του διαδικτύου. Χρησιμοποιούν το ίντερνετ πρωτίστως για διασκέδαση και επικοινωνία και πολύ λιγότερο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι οι χρήστες του διαδικτύου ενδιαφέρονται πρωτίστως για δύο πράγματα, επικοινωνία και διασκέδαση. Αυτό ισχύει για όλα τα κοινωνικά στρώματα αλλά και για όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές. Ενδεικτικό είναι ότι από τα 30 πιο δημοφιλή apps της Google και της Apple τα 20 αφορούν σε παιχνίδια. Για τους περισσότερους το ίντερνετ προσφέρει τη δυνατότητα να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με κάτι διασκεδαστικό και ευχάριστο. Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Ρότερνταμ Payal Arora, “το ίντερνετ αποτελεί τη νέα αγορά του ελεύθερου χρόνου” ή τη νέα οικονομία της ψυχαγωγίας.

Κοινοποιήστε το άρθρο
:
FACEBOOK
TWITTER
LINKED IN
Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε εγκαίρως για τα τελευταία νέα της πλατφόρμας μας.
Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αποδέχεστε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά δελτία μας.
Αναβαθμίζουμε την online εμπειρία σας χρησιμοποιώντας cookies. Περισσότερα .
Κατάλαβα
Κατάλαβα