ΚΛΑΔΟΙ
Οικονομικές, Ασφάλειες, Συμβουλευτικές, Νομικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις
Αγροτικά, Τρόφιμα & Περιβάλλον
Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ηλεκτρονικά Είδη
Υγεία & Ομορφιά
Εκπαίδευση
Κατασκευές & Ενέργεια
Μόδα & Σπίτι
Τέχνες & Ψυχαγωγία
Μεταφορές
Χαρτί, Χημικά & Μεταλλουργία
ΣΥΝΔΕΣΗ / ΕΓΓΡΑΦΗ
image/svg+xml
ΣΥΝΔΕΣΗ
ΕΓΓΡΑΦΗ
EL
image/svg+xml
EN
EL

Η κατασκευή τεράστιων αεροδρομίων έχει γίνει της μόδας τον τελευταίο καιρό.

Η Κίνα χτίζει το Beijing Daxing International Airport, το νέο κεντρικό της αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα , με συνολική χωρητικότητα 100 εκ επιβάτες το χρόνο. Η κατασκευή του τεράστιου αεροδρομίου στο Dubai έχει ξεκινήσει, με την Κυβέρνηση να πιστεύει ότι θα μπορεί να εξυπηρετεί 130 εκ. επιβάτες ετησίως. Όμως κανένα απ’ αυτά δεν είναι τόσο φιλόδοξο σχέδιο όσο το νέο αεροδρόμιο της Κων/λης στην άκρη της Ανατολικής Ευρώπης, στην Τουρκία.  Λειτούργησε πλήρως στις 6/4/2019 και έχει σκοπό όχι μόνο να αφήσει άναυδους τους επισκέπτες του αεροδρομίου, αλλά και να βοηθήσει την Turkish Airlines να σαρώσει τους ουρανούς και να αφήσει πίσω τους αντιπάλους της των χωρών του Κόλπου.

Η Turkish Airlines η οποία είναι και ο μεγαλύτερος χρήστης του νέου αεροδρομίου έπρεπε να μεταφέρει 10.000 κομμάτια εξοπλισμού που ζυγίζουν πάνω από 47.000 τόνους, 40 χιλιόμετρα απ’ το παλιό αεροδρόμιο στο καινούριο.

Σε λιγότερο από 5 χρόνια μια ολόκληρη δασώδης κοιλάδα στο μέγεθος του Μανχάταν μεταμορφώθηκε σε αεροδρόμιο με χώρο αρκετό να φιλοξενήσει 3.000 πτήσεις τη μέρα και να εξυπηρετήσει 90 εκ. επιβάτες το χρόνο.

Αυτό το καθιστά αυτόματα ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου και αν όλα πάνε καλά μέχρι το 2028 θα μπορεί να εξυπηρετεί 200 εκ. επιβάτες το χρόνο.

Καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους ανάγκασαν τους υπευθύνους να μεταφέρουν την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου 6 μήνες μετά.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της απίστευτης βιασύνης για την κατασκευή ,52 εργάτες σκοτώθηκαν, προκαλώντας φυσικά διαδηλώσεις.

Οι ξένοι αναλυτές όμως πιστεύουν ότι όλο αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Turkish Airlines.Η Turkish Airlines παρουσιάζει ετήσια αύξηση 30%, σε αντίθεση με τις αεροπορικές εταιρίες του Κόλπου που παρουσιάζονται είτε στάσιμες είτε έχουν φθίνουσα πορεία.

Την προηγούμενη δεκαετία οι τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες του Κόλπου, η Emirates, η Etihad και η Qatar επαναπροσδιόρισαν τον τομέα των αερομεταφορών.

Οι τρεις αυτές εταιρίες χρησιμοποίησαν την έδρα τους, Ντουμπάι, Αμπου Ντάμπι, Κατάρ –κομβικά σημεία και τα τρία-έτσι ώστε να κερδίσουν το μεγαλύτερο ποσοστό επιβατών με ανταποκρίσεις (connection flight).

Εταιρίες και οι τρεις με πολύ καλό service και καλές τιμές κατάφεραν να πάρουν επιβατικό κοινό απ’τα πολυσύχναστα αεροδρόμια τόσο της Αμερικής όσο και της Ευρώπης.

Όμως όλο αυτό που έχτιζαν την περασμένη δεκαετία διακινδυνεύουν να το χάσουν λόγω της Turkish, και του νέου αεροδρομίου στην Κων/λη , που ακόμη και τα shopping areas αυτού σχεδιάστηκαν με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι πιο ελκυστικά από κείνα του Ντουμπάι ή του Κατάρ. Όμως η Κων/λη έχει και έναν ακόμη σύμμαχο. Το γεγονός ότι είναι πολύ κοντά στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί μικρότερα αεροπλάνα , πιο ευέλικτα απ’αυτά των ανταγωνιστικών εταιριών και να πραγματοποιεί περισσότερες πτήσεις για περισσότερους προορισμούς στην Ευρώπη καθημερινά.

Όμως οι εταιρίες του Κόλπου δεν παραδίδουν εύκολα τα όπλα. Τον Φεβρουάριο η Emirates ακύρωσε το μεγαλύτερο μέρος της παραγγελίας της για AIRBUS A380 Super- Jumbo, το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο, για να πάρει άλλα μικρότερα. Ο Sir Tim Clark πρόεδρος της Emirates, ελπίζει πως σε συνεργασία με την flydubai, μία ακόμη εταιρία των Αραβικών Εμιράτων, που «πετάει» με μικρότερα αεροπλάνα, θα καταφέρει να κρατήσει το μερίδιο αγοράς που διαθέτει.

Μένει να φανεί αν η Turkish Airlines θα κερδίσει το στοίχημα!  

Κοινοποιήστε το άρθρο
:
FACEBOOK
TWITTER
LINKED IN
Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε εγκαίρως για τα τελευταία νέα της πλατφόρμας μας.
Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αποδέχεστε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά δελτία μας.
Αναβαθμίζουμε την online εμπειρία σας χρησιμοποιώντας cookies. Περισσότερα .
Κατάλαβα
Κατάλαβα