ΚΛΑΔΟΙ
Οικονομικές, Ασφάλειες, Συμβουλευτικές, Νομικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις
Αγροτικά, Τρόφιμα & Περιβάλλον
Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ηλεκτρονικά Είδη
Υγεία & Ομορφιά
Εκπαίδευση
Κατασκευές & Ενέργεια
Μόδα & Σπίτι
Τέχνες & Ψυχαγωγία
Μεταφορές
Χαρτί, Χημικά & Μεταλλουργία
ΣΥΝΔΕΣΗ / ΕΓΓΡΑΦΗ
image/svg+xml
ΣΥΝΔΕΣΗ
ΕΓΓΡΑΦΗ
EL
image/svg+xml
EN
EL

Όσοι έχουν κάνει κάποιο υπερατλαντικό ταξίδι, είναι πολύ πιθανό να το έχουν κάνει με ένα A380.

To super-jumbo της Airbus είναι το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο που κατασκευάσθηκε ποτέ και δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό, δηλαδή τα μεγάλα δρομολόγια με πολλούς επιβάτες. Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 850 επιβάτες αν και πολλές αεροπορικές εταιρείες το έχουν έτσι προσαρμόσει ώστε να διαθέτει περίπου 500-600 θέσεις.

Η επένδυση για την έρευνα και ανάπτυξη του Airbus ανήλθε στα 20 δισεκατομμύρια Ευρώ, ποσό τεράστιο ακόμα και για τα δεδομένα της αεροπορικής βιομηχανίας. Η απόφαση για την υλοποίηση μίας τέτοιας επένδυσης, εμπεριείχε τεράστιο ρίσκο.

Ωστόσο οι πωλήσεις ήταν απογοητευτικές, συνολικά κατασκευάστηκαν λιγότερα από 350 αεροπλάνα, αριθμός πολύ μικρός. Η λόγος για τον οποίο οι πωλήσεις του αεροπλάνου ήταν χαμηλές είναι το μέγεθος του. Το Α380 θα μπορούσε να είναι πολύ οικονομικό και για τις αεροπορικές εταιρείες και για τους επιβάτες αν ταξίδευε γεμάτο. Ωστόσο πολύ λίγες τελικά ήταν οι αεροπορικές εταιρείες που είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τις απαιτήσεις του αεροσκάφους σε πληρότητα. Έτσι οι περισσότεροι αερομεταφορείς δεν πήραν ποτέ την απόφαση να επενδύσουν σε ένα τέτοιο αεροπλάνο.

Από την άλλη οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν καταστήσει το Α380 σχετικά απαρχαιωμένο. Νέα πιο οικονομικά και πιο σύγχρονα αεροπλάνα όπως το 787 της Boeing το έχουν αντικαταστήσει.

Όλα αυτά συντέλεσαν ώστε η Airbus να πάρει την απόφαση να σταματήσει την παράγωγή του του εντός του 2021.  

Κοινοποιήστε το άρθρο
:
FACEBOOK
TWITTER
LINKED IN
Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε εγκαίρως για τα τελευταία νέα της πλατφόρμας μας.
Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αποδέχεστε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά δελτία μας.
Αναβαθμίζουμε την online εμπειρία σας χρησιμοποιώντας cookies. Περισσότερα .
Κατάλαβα
Κατάλαβα