ΚΛΑΔΟΙ
Οικονομικές, Ασφάλειες, Συμβουλευτικές, Νομικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις
Αγροτικά, Τρόφιμα & Περιβάλλον
Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ηλεκτρονικά Είδη
Υγεία & Ομορφιά
Εκπαίδευση
Κατασκευές & Ενέργεια
Μόδα & Σπίτι
Τέχνες & Ψυχαγωγία
Μεταφορές
Χαρτί, Χημικά & Μεταλλουργία
ΣΥΝΔΕΣΗ / ΕΓΓΡΑΦΗ
image/svg+xml
ΣΥΝΔΕΣΗ
ΕΓΓΡΑΦΗ
EL
image/svg+xml
EN
EL

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που έχουν δοκιμάσει να φτάσουν στον προορισμό τους με μία από τις εταιρίες εύρεσης οδηγών ταξί, όπως η UBER, βρήκαν την υπηρεσία αυτή βολική και φθηνή.

Πολλοί όμως στον επιχειρηματικό κόσμο ανησυχούν ότι επειδή οι οδηγοί αυτών των εταιριών θεωρούνται ως ανεξάρτητοι «εργολάβοι» έχουν και λιγότερα δικαιώματα απ’ ότι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Ωστόσο αυτή η ελαστικότητα στην εργασιακή σχέση των οδηγών με τις εταιρείες διαμεσολάβησης είναι που οδηγεί σε καλύτερες τιμές.

Οι καινούριες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Η κλασική υπαλληλική σχέση του εργαζομένου με τον εργοδότη η οποία χαρακτηριζόταν από μακροχρόνια και μόνιμη εργασία μετατρέπεται σε σχέση κατ’ αποκοπή ανά έργο, ή ανά χρονική περίοδο. Ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό το νέο περιβάλλον είναι “gig economy”.

Η αγορά εργασίας καθοδηγούμενη από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, μετασχηματίζεται και έχει τη τάση να γίνεται συνεχώς και πιο ελαστική.

Ευχής έργο θα έλεγαν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, καθώς η ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι ένας παράγοντας ο οποίος μπορεί από μόνος του να οδηγήσει σε οικονομική πρόοδο. Τις τελευταίες δεκαετίες χιλιάδες οικονομολόγοι της φιλελεύθερης σχολής προσπάθησαν να τεκμηριώσουν αυτή την άποψη, ελάχιστες όμως ήταν οι κυβερνήσεις που τόλμησαν να την εφαρμόσουν στη πράξη.

Ωστόσο τώρα που επιτέλους η πολυπόθητη αυτή ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις έρχεται όχι ως αποτέλεσμα επίπονων διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων, τελικά αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα.

Η ραγδαία ανάπτυξη της UBER έχει αμαυρωθεί από τις δικαστικές διαμάχες για το εργασιακό καθεστώς των οδηγών. Αυτές τις μέρες η εταιρία θα αντιμετωπίσει άλλη μία πρόκληση στα Αγγλικά Δικαστήρια. Ένα γκρουπ οδηγών υποστηρίζει ότι η εταιρία αρνείται να δώσει πρόσβαση σε πληροφορίες όπως οι ώρες εργασίας των οδηγών αλλά και η βαθμολόγησή τους.

Για να παρουσιάσει ένα πιο φιλικό προφίλ η UBER σε συνεργασία με την AXA, έφτιαξε ασφαλιστικά προγράμματα για τους οδηγούς της σ’ ολόκληρη την Ευρώπη καλύπτοντας περιπτώσεις ασθένειας, ατυχήματος, επιδόματα μητρότητας αλλά και πατρότητας. Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα να πάρουν απ’ το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ένα ON-LINE πτυχίο με έξοδα της εταιρίας. Η εταιρία Lyft, η οποία είναι και η πρώτη μεταξύ των εταιρειών αυτών που εισήγαγε προ λίγων ημερών τις μετοχές της στο χρηματιστήριο στις 18 Μαρτίου, προβάλλει σαν κεντρικό της σύνθημα … «επικεντρωνόμαστε στο να προσφέρουμε στους οδηγούς μας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση»! Η Lyft προσφέρει στους οδηγούς της εκπαίδευση, συμβουλές για την καριέρα τους ενώ επιβραβεύει με χρηματικό ποσό τους οδηγούς που κάνουν πάνω από 10.000 κούρσες.  Επιπλέον κίνητρο για να νιώθουν μέλη της εταιρίας και όχι απλά συνεργάτες η διάθεση μόνο σε αυτούς κάποιων μετοχών!

Ωστόσο τα οφέλη της ευέλικτης αγοράς εργασίας είναι περισσότερο από ορατά πλέον για όλους.

Σύμφωνα με μία μελέτη που έγινε για τους οδηγούς της Uber στο Λονδίνο, φάνηκε ότι κερδίζουν περίπου 12 λίρες την ώρα, ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο απ’ το μέσο όρο ενώ έχουν και τη δυνατότητα ενός εξαιρετικά ευέλικτου ωραρίου εργασίας. Δηλώνουν ικανοποιημένοι απ’ την ποιότητα ζωής τους, κάτι που είναι άμεσα εξαρτώμενο απ’ την ευελιξία του ωραρίου που τους προσφέρει αυτή η εργασιακή σχέση.

Παράλληλα οι καταναλωτές απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές.

Οι αλλαγές προς μία πιο ελεύθερη οικονομία είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα να γίνονται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς εφόσον είχαν πάντα να αντιμετωπίσουν κατεστημένα συμφέροντα καθώς και τις πρόθυμες λαϊκίστικες κυβερνήσεις που τα συντηρούν.

Τώρα που η ελεύθερη λειτουργία της οικονομίας σχεδόν επιβάλλεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις άραγε με τι αιτιολογία θα την ανακόψουν; 

Κοινοποιήστε το άρθρο
:
FACEBOOK
TWITTER
LINKED IN
Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε εγκαίρως για τα τελευταία νέα της πλατφόρμας μας.
Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αποδέχεστε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά δελτία μας.
Αναβαθμίζουμε την online εμπειρία σας χρησιμοποιώντας cookies. Περισσότερα .
Κατάλαβα
Κατάλαβα