ΚΛΑΔΟΙ
Οικονομικές, Ασφάλειες, Συμβουλευτικές, Νομικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις
Αγροτικά, Τρόφιμα & Περιβάλλον
Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ηλεκτρονικά Είδη
Υγεία & Ομορφιά
Εκπαίδευση
Κατασκευές & Ενέργεια
Μόδα & Σπίτι
Τέχνες & Ψυχαγωγία
Μεταφορές
Χαρτί, Χημικά & Μεταλλουργία
ΣΥΝΔΕΣΗ / ΕΓΓΡΑΦΗ
image/svg+xml
ΣΥΝΔΕΣΗ
ΕΓΓΡΑΦΗ
EL
image/svg+xml
EN
EL

Οι βελτιώσεις που έχουν γίνει στη ζωή μας είχαν σας αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής τον προηγούμενο αιώνα.

Παγκοσμίως ο μέσος όρος ζωής έχει διπλασιαστεί και αναμένεται να αυξηθεί κατά 6 ακόμη έτη μέχρι το 2050,αγγίζοντας τα 71 χρόνια, ενώ το 1915 ήταν μόλις 35.

Οι πιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες έχουν και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Η Ελβετία 83,3 χρόνια, η Ιαπωνία 84,2 χρόνια ενώ η Ισπανία 83,1 χρόνια.

Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας αναμένεται να ζουν πλέον πάνω από 84 χρόνια. Απ’τη στιγμή που έχουμε καταγεγραμμένα στοιχεία για το προσδόκιμο ζωής ,δηλαδή το 1963, υπήρχαν στην Ιαπωνία 153 αιωνόβιοι άνθρωποι, ενώ το 2018 καταμετρούνται περίπου 70.000 αιωνόβιοι Ιάπωνες.

Στο νησί Οκινάουα, στη Νότια Ιαπωνία, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού στον κόσμο με μέσο όρο 89 έτη!!!

Το μυστικό της μακροζωίας τους, μπορεί να οφείλεται, σ’ ένα μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον, στην διατροφή τους η οποία αποτελείται από τροφές με χαμηλά λιπαρά, χωρίς σχεδόν καθόλου αλάτι, κυρίως ψάρι και λαχανικά.

Το μικρότερο προσδόκιμο ζωής εμφανίζεται σε χώρες της Αφρικής. Οι χώρες με μικρότερο μέσο όρο είναι η Σιέρρα Λεόνε, η Τσάντ, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Λεσότο.

Το Λεσότο έχει το χειρότερο προσδόκιμο ζωής με μέσο όρο 52,5 χρόνια. Όμως η πραγματικότητα είναι πως το μέσο όρο ζωής στην Αφρική έχει εκτοξευθεί από το 1925 μέχρι σήμερα.

Η μείωση της παιδικής θνησιμότητας αλλά και η πρόοδος της Ιατρικής σχετικά με την τρομερή επιδημία του AIDS έχουν βοηθήσει πολύ στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής στη Μαύρη Ήπειρο.

Η τεράστια ανισότητα που υπήρχε σχετικά με το μέσο όρο ζωής ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες έχει συρρικνωθεί. Τον προηγούμενο αιώνα οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας δεν ζούσαν πάνω από 23 χρόνια κατά μέσο όρο. Όμως μία πρόσφατη μελέτη που έγινε ανάμεσα στις 35 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου κατατάσσει πλέον την Ν.Κορέα στην 32η θέση με αποτέλεσμα το κορίτσι που θα γεννηθεί στη συγκεκριμένη χώρα το 2030 να μπορέσει ίσως να γιορτάσει το 90 της γενέθλια.

Το ακαθάριστο εγχώριο προιόν (ΑΕΠ) έχει αυξηθεί στη Ν.Κορέα κατά τουλάχιστον 20 φορές σε σχέση με το 1960. Αυτή η πρόοδος της οικονομίας έχει βελτιώσει κατά πολύ το προσφερόμενο στους κατοίκους Σύστημα Υγείας και αναμένεται ότι η Ν.Κορέα μέχρι το 2030 θα ξεπεράσει στην κατάταξη 15 πιο πλούσιες χώρες απ’αυτήν!!

Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε ότι με την αύξηση του πλούτου των χωρών θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σ’ένα καλύτερο σύστημα Υγείας για όλους εκτοξεύοντας μ’αυτόν τον τρόπο το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής.

Και για να μην αφήσουμε απ’έξω τα δικά μας ..αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις «μπλε ζώνες» μακροβιότητας αυτή τη στιγμή, εκτός από μέρη της Ιαπωνίας που προαναφέραμε ανήκει και το δικό μας νησί της Ικαρίας με υψηλό ποσοστό μακροβιότητας ιδιαίτερα στους άντρες.

Ισορροπημένη διατροφή λοιπόν, άσκηση, αποφυγή του καπνίσματος, κοινωνική δραστηριότητα καλό ύπνο ….. και η ζωή είναι μπροστά μας!

Κοινοποιήστε το άρθρο
:
FACEBOOK
TWITTER
LINKED IN
Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε εγκαίρως για τα τελευταία νέα της πλατφόρμας μας.
Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αποδέχεστε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά δελτία μας.
Αναβαθμίζουμε την online εμπειρία σας χρησιμοποιώντας cookies. Περισσότερα .
Κατάλαβα
Κατάλαβα