ΚΛΑΔΟΙ
Οικονομικές, Ασφάλειες, Συμβουλευτικές, Νομικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις
Αγροτικά, Τρόφιμα & Περιβάλλον
Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ηλεκτρονικά Είδη
Υγεία & Ομορφιά
Εκπαίδευση
Κατασκευές & Ενέργεια
Μόδα & Σπίτι
Τέχνες & Ψυχαγωγία
Μεταφορές
Χαρτί, Χημικά & Μεταλλουργία
ΣΥΝΔΕΣΗ / ΕΓΓΡΑΦΗ
image/svg+xml
ΣΥΝΔΕΣΗ
ΕΓΓΡΑΦΗ
EL
image/svg+xml
EN
EL

Το ποσοστό εγκυμοσύνης σε γυναίκες άνω των 40 αυξάνεται τα τελευταία χρόνια κατά πολύ. Στα 20 της η αγαπημένη μου Ελένη ήταν πολύ απασχολημένη για να κάνει παιδιά.

Μετά το Πανεπιστήμιο πήγε για ένα χρόνο στην Αυστραλία και μετά στη Γαλλία για να μάθει τη γλώσσα. Όταν όμως αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να νοικοκυρευτεί είδε ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ να βρει τον κατάλληλο σύντροφο για να κάνει οικογένεια.

Στα 39 της λοιπόν αποφάσισε να καταψύξει ωάρια. Οχτώ χρόνια μετά και ακόμη δεν είχε καταφέρει να βρει τον κατάλληλο για εκείνη σύντροφο οπότε αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της φέρνοντας στη ζωή ένα υγιέστατο αγοράκι με τη βοήθεια της Τράπεζας Σπέρματος.

Ήθελα οπωσδήποτε να αποκτήσω ένα παιδί μου εξομολογήθηκε αλλά όχι με τον λάθος άνθρωπο.

Η Ελένη  ανήκει στην μικρή αλλά γρήγορα αυξανόμενη ομάδα γυναικών που αποφασίζουν να κάνουν παιδί σε μεγάλη ηλικία. Όπως και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες του κόσμου έτσι και στην Αγγλία το ποσοστό γεννήσεων φθίνει συνεχώς. Όμως στις γυναίκες άνω των 40 το ποσοστό αυξάνεται. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από το 1990 μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό έχει διπλασιαστεί.

Απ’την άλλη το ποσοστό των νέων κοριτσιών (κάτω  των 20) που προχωρούν σε εγκυμοσύνη έχει μειωθεί κατά το ήμισυ με αποτέλεσμα να τείνουν να συγκλίνουν τα ποσοστά των γυναικών που μένουν έγκυος μετά τα 40 με αυτές κάτω των 20.

Έτσι η κύηση σε γυναίκες άνω των 40 θα είναι σε λίγο καιρό πιο συνηθισμένη.

Η εξέλιξη της Ιατρικής μπορεί να εξηγήσει αυτή τη σύγκλιση. Από το 1991 έως το 2016 οι γέννες με εξωσωματική γονιμοποίηση αυξήθηκαν σε ποσοστό 85%. Το 2016 πάνω από 20.000 μωρά γεννήθηκαν μ’αυτή τη μέθοδο ενώ σχεδόν τα 3/5 των γυναικών που προχώρησαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν σε ηλικία άνω των 35. Η ζήτηση για εξωσωματική αυξάνεται καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες βλέπουν τα ποσοστά επιτυχία της μεθόδου.

Οι Κυβερνήσεις των αναπτυγμένων κρατών ξόδεψαν αρκετά χρήματα μεταξύ 1997-2010 έτσι ώστε να μειώσουν τα ποσοστά εγκυμοσύνης στις πολύ νεαρές κοπέλες.

Ενημέρωση για την αντισύλληψη αλλά και προβολή των θετικών της μόρφωσης και της επαγγελματικής αποκατάστασης. Γιατροί οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν σε μεθόδους αντισύλληψης όπως το σπιράλ ως πιο αποτελεσματικό σε σχέση με το χάπι η το προφυλακτικό.

Όλα αυτά συνέβαλαν ουσιαστικά στη μείωση των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων σε κορίτσια κάτω των 20 ετών.

Η καλύτερη όμως αντισύλληψη είναι η φιλοδοξία. Σήμερα τα κορίτσια στην ηλικία των 20 βάζουν προτεραιότητα τους τη μόρφωση, την επαγγελματική αποκατάσταση και όχι τη δημιουργία οικογένειας.

Στην Αγγλία το ποσοστό των γυναικών με υψηλή μόρφωση αυξήθηκε από το 2006 μέχρι σήμερα από 10% σε 56%.

Όλα αυτά όμως συμβαίνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στις επαρχίες των αναπτυγμένων χωρών το ποσοστό των κοριτσιών που αποκτούν παιδί σε μικρή ηλικία είναι ακόμη υψηλό.

Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ευκαιρίες για μόρφωση αλλά και επαγγελματική αποκατάσταση δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά να μοιράζονται ισομερώς έτσι ώστε όλα τα νέα κορίτσια να μπορούν να επιλέγουν συνειδητά το πότε θα κάνουν οικογένεια.

Κοινοποιήστε το άρθρο
:
FACEBOOK
TWITTER
LINKED IN
Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε εγκαίρως για τα τελευταία νέα της πλατφόρμας μας.
Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αποδέχεστε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά δελτία μας.
Αναβαθμίζουμε την online εμπειρία σας χρησιμοποιώντας cookies. Περισσότερα .
Κατάλαβα
Κατάλαβα