ΚΛΑΔΟΙ
Οικονομικές, Ασφάλειες, Συμβουλευτικές, Νομικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις
Αγροτικά, Τρόφιμα & Περιβάλλον
Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ηλεκτρονικά Είδη
Υγεία & Ομορφιά
Εκπαίδευση
Κατασκευές & Ενέργεια
Μόδα & Σπίτι
Τέχνες & Ψυχαγωγία
Μεταφορές
Χαρτί, Χημικά & Μεταλλουργία
ΣΥΝΔΕΣΗ / ΕΓΓΡΑΦΗ
image/svg+xml
ΣΥΝΔΕΣΗ
ΕΓΓΡΑΦΗ
EL
image/svg+xml
EN
EL

Το 2002, είχα πρωτοξεκινήσει να εργάζομαι σε ένα μεγάλο οργανισμό. Τότε η χρήση των e-mails γενικά στην εργασία έκανε και αυτή τα πρώτα της βήματα.

Ένα πρωί έπρεπε να επικοινωνήσω με έναν συνεργάτη και σκεπτόμουν ποια θα ήταν η πιο κατάλληλη ώρα να τον πάρω τηλέφωνο. Τότε ένας συνάδελφος, ο Άλεξ, μου λέει: “μη τον παίρνεις τηλέφωνο, καλύτερα να του στείλεις ένα e-mail. Το τηλέφωνο είναι πιο επιθετικό. Το mail θα το δει, θα το σκεφτεί με την ησυχία του και όταν αυτός θέλει θα σου απαντήσει. Έτσι γίνεται αυτόματα πιο ευγενικό”      

Από τότε η χρήση των e-mail και του internet αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης εργασιακής κουλτούρας. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο μέσος εργαζόμενος ξοδεύει 2,5 ώρες καθημερινά στο να δει τα mail του, περίπου 17% περισσότερο χρόνο απ’ ότι ένα χρόνο νωρίτερα. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 28% των εργαζομένων ηλικίας 25 έως 35 βλέπει τα mail του ενώ γευματίζει.

Ωστόσο η ίδια μελέτη εστίασε στη καινούρια τάση που υπάρχει στα επαγγελματικά e-mail, τις φράσεις που ευρέως πλέoν χρησιμοποιούνται για να υπενθυμίσουν σε κάποιον να απαντήσει στα e-mail που έχει ήδη λάβει. Μία από τις πιο ενοχλητικές είναι “δεν είμαι σίγουρος αν είδες το τελευταίο μου e-mail”.  

Προφανώς και το είδε, απλά δεν θέλει ακόμα να απαντήσει. Τέτοια επιθετικά μηνύματα μάλλον ανατρέπουν το βασικό χαρακτήρα ενός e-mail, ο οποίος είναι να δίνει χρόνο στον συνομιλητή να απαντήσει όταν αυτός θέλει. Οι εργαζόμενοι που προτιμούν να λάβουν e-mail είναι σχεδόν διπλάσιοι από αυτούς που προτιμούν το τηλέφωνο.   

Σχεδόν είκοσι χρόνια από τότε που ήμουν στο ίδιο γραφείο με τον Άλεξ και πραγματικά δεν νομίζω να έχει περάσει μέρα στη δουλειά που να μην ανακαλώ τη φράση του αυτή. Τo e-mail είναι πιο ευγενικό.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο
:
FACEBOOK
TWITTER
LINKED IN
Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε εγκαίρως για τα τελευταία νέα της πλατφόρμας μας.
Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αποδέχεστε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά δελτία μας.
Αναβαθμίζουμε την online εμπειρία σας χρησιμοποιώντας cookies. Περισσότερα .
Κατάλαβα
Κατάλαβα