|
|
Είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε την ιστορία της Elizabeth Holms και της εταιρείας της, τη Theranos. Το τελευταίο καιρό είναι δεκάδες τα άρθρα, τα βιβλία, τα ντοκιμαντέρ, ακόμα και ταινίες στοv κινηματογράφο που έχουν ασχοληθεί με τη γιγαντιαίων διαστάσεων κομπίνα της κυρίας Holms και με τη μαϊμού εταιρεία που ονόμασε Theranos.
Γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν την ιστορία, η Elizabeth Holms, σε ηλικία 19 ετών παράτησε το πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτούσε και ίδρυσε την δικιά της εταιρεία, τη Theranos, με σκοπό να δημιουργήσει μίας συσκευή η οποία θα είχε το μέγεθος μίας καφετιέρας και η οποία θα είχε τη δυνατότητα με μία μόνο σταγόνα αίματος να διεξάγει ένα πλήρη έλεγχο υγείας, κάτι για το οποίο με την υπάρχουσα τεχνολογία απαιτούνται αναλύσεις από εξειδικευμένα εργαστήρια. Αυτή η επαναστατική τεχνολογία βεβαίως δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα δημιούργημα της καλπάζουσας φαντασίας της κυρίας Holms, και η Theranos αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες.
Από την πρώτη στιγμή ήταν προφανές ότι επρόκειτο για παραμύθι, δεν παρουσίασε ποτέ την περίφημη συσκευή, ούτε στοιχεία για την τεχνολογία την οποία δήθεν είχε εφεύρει, δεν είχε καν μονάδα παραγωγής αυτών των υποτιθέμενων συσκευών, παρόλα αυτά η χαρισματική κυρία Holms κατάφερε να πείσει τους σημαντικότερους επενδυτικούς οίκους να της διαθέσουν τεράστια χρηματικά ποσά, και μερικούς από τους πιο επιφανείς ανθρώπους της Αμερικάνικης κοινωνίας όπως ο Henry Kissinger και ο William Perry να συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της Theranos και να μιλάνε για θαυμασμό για την ίδια.
Η κυρία Holms αποτελεί κλασσικό παράδειγμα ατόμου το οποίο πάσχει από ναρκισσισμό και μεγαλοϊδεατισμό. Δεν είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η τελευταία ιστορία κατά την οποία ένας νέος ο οποίος πάσχει από ναρκισσισμό, και χωρίς να διαθέτει κάποια άλλη ουσιαστική αξία, έχει καταφέρει να συμπαρασύρει μερικούς από τους πιο αξιόπιστους ανθρώπους. Ένα άλλο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του Billy McFarland, ο οποίος κατάφερε να πείσει δεκάδες επιφανείς Αμερικάνους να πάνε στις Μπαχάμες με σκοπό να παρευρεθούν σε κάτι το οποίο θα ήταν υποτιθέμενα το μεγαλύτερο festival. Όταν οι προσκεκλημένοι έφτασαν δεν βρήκαν παρά ένα εγκαταλειμμένο μέρος.
Ο κοινωνικός ψυχολόγος Tomas Chamorro, σε μία έρευνα που διεξήγαγε συμπέρανε ότι οι άνθρωποι τείνουν να συνδέουν την αυτοπεποίθηση με τις πραγματικές ικανότητες. Ο κόσμος παρασύρεται πολύ εύκολα από ανθρώπους οι οποίοι δείχνουν να έχουν αυτοπεποίθηση ή ακόμα και ναρκισσισμό και τις περισσότερες φορές υποθέτουν ότι αυτά τα άτομα είναι ιδιαιτέρως ικανά. Στην συνέχεια αυτά τα άτομα ασχέτως με την πραγματική τους αξία συνήθως προάγονται και καταλαμβάνουν ηγετικές θέσεις.
Ωστόσο στην περίπτωση της Elizabeth Holms και του Billy McFarland η αυτοπεποίθηση δεν συνοδευόταν από πραγματικές ικανότητες και αυτό στοίχησε ακριβά σε αυτούς που τους ακολούθησαν.
Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αποδέχεστε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά δελτία μας. |
Αναβαθμίζουμε την online εμπειρία σας χρησιμοποιώντας cookies.
Περισσότερα . | Κατάλαβα Κατάλαβα |
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ | ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ | ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ Οικονομικές, Ασφάλειες, Συμβουλευτικές, Νομικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις Αγροτικά, Τρόφιμα & Περιβάλλον Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ηλεκτρονικά Είδη Υγεία & Ομορφιά | ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ215 215 22 21 Καθημερινά 09:00 - 18:00 |
Πολιτική Απορρήτου Cookies Όροι Χρήσης Created by DEVELOPGREECE| © Kosmogram S.A. All rights reserved. |