ΚΛΑΔΟΙ
Οικονομικές, Ασφάλειες, Συμβουλευτικές, Νομικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις
Αγροτικά, Τρόφιμα & Περιβάλλον
Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ηλεκτρονικά Είδη
Υγεία & Ομορφιά
Εκπαίδευση
Κατασκευές & Ενέργεια
Μόδα & Σπίτι
Τέχνες & Ψυχαγωγία
Μεταφορές
Χαρτί, Χημικά & Μεταλλουργία
ΣΥΝΔΕΣΗ / ΕΓΓΡΑΦΗ
image/svg+xml
ΣΥΝΔΕΣΗ
ΕΓΓΡΑΦΗ
EL
image/svg+xml
EN
EL

Μία γνωστή κινέζικη παροιμία λέει, αν θες να βοηθήσεις κάποιον που πεινάει μην του δώσεις να φάει ψάρι, αλλά μάθε του να ψαρεύει και θα ζήσει μια ζωή.

Ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας τράπεζας David Malpass είναι υπέρμαχος αυτής της άποψης. Για να επιτευχθούν οι στόχοι της Παγκόσμιας τράπεζας που είναι η εξάλειψη της φτώχειας και την μείωση των ανισοτήτων πιστεύει ότι πρέπει να υποστηριχθούν πολιτικές που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως έγραψε σε ένα άρθρο του το οποίο δημοσιεύθηκε στους Financial Times “διαρθρωτικές αλλαγές για την αύξηση του μέσου εισοδήματος”.

Ο Lant Pritchett του Πανεπιστημίου Harvard, αναφέρει το παράδειγμα του Ινστιτούτου διεθνών οικονομικών ερευνών το οποίο εδρεύει στο Δελχί της Ινδίας, και το οποίο βοήθησε την κυβέρνηση της Ινδίας να εφαρμόσει φιλελεύθερες πολιτικές οι οποίες ευνοούν την οικονομική πρόοδο. Το εν λόγω ίδρυμα, για την ίδρυση του το 1980, έλαβε οικονομική υποστήριξη 900.000 δολάρια από το Αμερικάνικο ίδρυμα Ford. Ο κύριος Pritchett έχει υπολογίσει το όφελος των μεταρρυθμίσεων στην Ινδική οικονομία οι οποίες προωθήθηκαν μέσω του Ιδρύματος  σε 4 δις δολάρια, απόδοση κατά 20.000 φορές μεγαλύτερη του αρχικού ποσού.     

Εφαρμόζοντας διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες ευνοούν την οικονομική ανάπτυξη, αφενός θα ευνοήσει μακροχρόνια τον τεράστιο πληθυσμό αυτών των κρατών, όπως η Ινδία και το Πακιστάν, αφετέρου θα αποτελέσει το κατάλληλο παράδειγμα για την υλοποίηση παρόμοιων πολιτικών και σε άλλες αντίστοιχες χώρες, όπως η Νιγηρία και άλλες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Παρόλα αυτά η Παγκόσμια τράπεζα αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία στο να επηρεάσει τις τοπικές κυβερνήσεις των κρατών αυτών ειδικότερα προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Έτσι περιορίζεται σε προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των ασθενέστερων και πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, όπως πχ μαζικοί εμβολιασμοί. Ωστόσο τέτοιου είδους επιδοματικές πολιτικές αν και δίνουν μία προσωρινή βοήθεια, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το 2018 το 8,5% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ στόχος της τράπεζας είναι το 2030 το ποσοστό αυτό να είναι κοντά στο 3%. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η Παγκόσμια τράπεζα θα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση και να ενισχύσει στις χώρες αυτές ερευνητικά κέντρα και οικονομικά ιδρύματα τα οποία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών, οι οποίες προωθούν την μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο
:
FACEBOOK
TWITTER
LINKED IN
Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε εγκαίρως για τα τελευταία νέα της πλατφόρμας μας.
Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αποδέχεστε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά δελτία μας.
Αναβαθμίζουμε την online εμπειρία σας χρησιμοποιώντας cookies. Περισσότερα .
Κατάλαβα
Κατάλαβα