ΚΛΑΔΟΙ
Οικονομικές, Ασφάλειες, Συμβουλευτικές, Νομικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις
Αγροτικά, Τρόφιμα & Περιβάλλον
Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ηλεκτρονικά Είδη
Υγεία & Ομορφιά
Εκπαίδευση
Κατασκευές & Ενέργεια
Μόδα & Σπίτι
Τέχνες & Ψυχαγωγία
Μεταφορές
Χαρτί, Χημικά & Μεταλλουργία
ΣΥΝΔΕΣΗ / ΕΓΓΡΑΦΗ
image/svg+xml
ΣΥΝΔΕΣΗ
ΕΓΓΡΑΦΗ
EL
image/svg+xml
EN
EL

Δεν είναι τυχαίο ότι η Αγγλική γλώσσα διαθέτει δεκάδες λέξεις για να περιγράψει την απάτη και ακόμα περισσότερες λέξεις για τους απατεώνες. Οι οικονομικές απάτες αποτελούν μέρος της σύγχρονης Αμερικάνικης κουλτούρας. Οι απατεώνες εμπνέουν θαυμασμό, πολλές φορές προβάλλονται και ως πρότυπα και η ζωή τους αποτελεί αντικείμενο πολυάριθμων ντοκιμαντέρ ταινιών και βιβλίων.

Μία τεραστίων διαστάσεων απάτη είναι αυτή της Elizabeth Holms. Η ιστορία της Elizabeth Holms αρχικά είναι παρόμοια με αυτή δεκάδων άλλων νέων και δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών, παράτησε το πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτούσε και ίδρυσε την δικιά της εταιρεία, τη Theranos.

Το αντικείμενο της Theranos ήταν η δημιουργία μίας συσκευής η οποία θα είχε το μέγεθος μίας καφετιέρας και η οποία θα είχε τη δυνατότητα με μία μόνο σταγόνα αίματος να διεξάγει πλήρη έλεγχο υγείας του ασθενούς, και αυτό σε λίγα μόλις λεπτά, κάτι για το οποίο σήμερα απαιτούνται αναλύσεις από εξειδικευμένα εργαστήρια και οι οποίες διαρκούν πολλές ημέρες. Αυτή η επαναστατική τεχνολογία βεβαίως ποτέ δεν υπήρξε και η Theranos αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερε απάτες των τελευταίων ετών.

Πρώτου όμως αποδειχτεί ότι αυτή η επαναστατική τεχνολογία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ευφυέστατο δημιούργημα της φαντασίας της κυρίας Holms, η Theranos προσέλκυσε το ενδιαφέρων των σημαντικότερων επενδυτικών οίκων. Η Theranos δεν παρουσίασε ποτέ στοιχεία για την περίφημη τεχνολογία την οποία δήθεν είχε εφεύρει, δεν διέθετε ερευνητικό κέντρο, και δεν είχε καν μονάδα παραγωγής αυτών των υποτιθέμενων συσκευών, στοιχεία τα οποία θα έβαζαν σε υποψίες ακόμα και τον πιο άπειρο επενδυτή, παρόλα αυτά η  χαρισματική κυρία Holms κατάφερε να πείσει μερικούς από τους πιο επιφανείς ανθρώπους της Αμερικής όπως ο Henry Kissinger και ο William Perry να συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της Theranos και να μιλάνε για θαυμασμό για την ίδια. Η Theranos το 2014 είχε αξία 10 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ ήταν προφανές ότι επρόκειτο για παραμύθι !

Τελικά μήπως είναι στη φύση των ανθρώπων να εξαπατώνται; Μήπως ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά το παραμύθι ή ακόμη περισσότερο θέλει να γίνει μέρος αυτού;

Όπως και να ’χει οι σύγχρονοι απατεώνες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης κουλτούρας. Και μπορεί οι περισσότεροι να καταλήγουν στην φυλακή ωστόσο είναι πολύ πιθανό να γίνουν οι επόμενοι κινηματογραφικοί ήρωες μιας ταινίας blockbuster και η ζωή τους να γίνει bestseller.    

Κοινοποιήστε το άρθρο
:
FACEBOOK
TWITTER
LINKED IN
Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε εγκαίρως για τα τελευταία νέα της πλατφόρμας μας.
Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αποδέχεστε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά δελτία μας.
Αναβαθμίζουμε την online εμπειρία σας χρησιμοποιώντας cookies. Περισσότερα .
Κατάλαβα
Κατάλαβα