ΚΛΑΔΟΙ
Οικονομικές, Ασφάλειες, Συμβουλευτικές, Νομικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις
Αγροτικά, Τρόφιμα & Περιβάλλον
Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ηλεκτρονικά Είδη
Υγεία & Ομορφιά
Εκπαίδευση
Κατασκευές & Ενέργεια
Μόδα & Σπίτι
Τέχνες & Ψυχαγωγία
Μεταφορές
Χαρτί, Χημικά & Μεταλλουργία
ΣΥΝΔΕΣΗ / ΕΓΓΡΑΦΗ
image/svg+xml
ΣΥΝΔΕΣΗ
ΕΓΓΡΑΦΗ
EL
image/svg+xml
EN
EL

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη στροφή των γονιών προς την Ιδιωτική Εκπαίδευση των παιδιών τους σ ’ολόκληρο τον κόσμο.

Το βλέπουμε αυτό σε πραγματικούς αριθμούς που αφορούν στην εκπαίδευση. Το ποσοστό των παιδιών που πηγαίνουν σε Ιδιωτικό Δημοτικό έχει αυξηθεί τα τελευταία 15 χρόνια από 10 σε 17%. Στο Γυμνάσιο και Λύκειο το ποσοστό έχει ανέβει από 9 σε 27% , ενώ αν παρατηρήσει κανείς συγκεκριμένες χώρες, όπως για παράδειγμα την Κίνα θα διαπιστώσει ότι δαπανώνται από τους γονείς υπέρογκα ποσά για να στείλουν τα παιδιά τους σε πανάκριβα Ιδιωτικά Σχολεία, με σκοπό τι άλλο; Την καλύτερη και πιο αξιόπιστη Εκπαίδευση.

Γιατί όμως η ζήτηση για Ιδιωτική Εκπαίδευση έχει εκτοξευθεί;

Η αναζωπύρωση αυτή έχει συμβεί για διάφορους λόγους, ένας εκ των οποίων είναι η αύξηση του εισοδήματος παγκοσμίως σε συνδυασμό βέβαια με την μείωση των γεννήσεων.

Πολλοί περισσότεροι γονείς σήμερα σε οικογένειες ανά τον κόσμο έχουν να ξοδέψουν πολύ περισσότερα χρήματα για το κάθε τους παιδί. Αν ρίξουμε μια ματιά στην πολιτική της Κίνας για την γέννηση μόνο ενός παιδιού σε κάθε οικογένεια, συνειδητοποιούμε ότι το κάθε παιδί αυτών των οικογενειών έχει 6 ανθρώπους να το υποστηρίζουν, 4 παππούδες –γιαγιάδες και 2 γονείς , πρόθυμοι όλοι, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα, να ξοδέψουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν για την εκπαίδευση του παιδιού.

Επιπλέον η παγκόσμια οικονομία αλλάζει με αποτέλεσμα να μειώνονται δραματικά οι θέσεις εργασίας για ανειδίκευτους. Όλες πλέον οι αξιοπρεπείς δουλειές χρειάζονται έστω κάποια βασικά προσόντα, προσόντα που μπορεί κανείς να αποκτήσει με σωστή, δομημένη και σύγχρονη  εκπαίδευση.

Σε χώρες όπου οι πληθυσμοί μετακινούνται συνεχώς και ο πληθυσμός στα μεγάλα αστικά κέντρα αυξάνεται με τρελούς ρυθμούς, οι Κυβερνήσεις δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την εκπαίδευση. Για παράδειγμα στο Πακιστάν και σε πόλεις όπως το Παντζάμπ, η Κυβέρνηση συνεργάζεται με τον Ιδιωτικό Τομέα έτσι ώστε να μπορέσουν να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να έχουν ενεργή σχολική ζωή. Και το κάνουν αυτό για πάνω από 2 εκ. παιδιά.

Τα Ιδιωτικά σχολεία έχουν τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να είναι πραγματικά καλά διότι οι ίδιοι οι γονείς πληρώνουν, με πολύ ακριβό τίμημα τις περισσότερες φορές, την ποιότητα και το επίπεδο της Εκπαίδευσης αυτής.

Υπάρχει όμως ένα κοινωνικό δίλημμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Πρέπει να σκεφτούμε σχετικά με την κοινωνική ισότητα αλλά και την μίξη των τάξεων ,θέματα που η Ιδιωτική Εκπαίδευση περισσότερο αποθαρρύνει παρά ενθαρρύνει. Το πρόβλημα με τα Ιδιωτικά Σχολεία είναι ότι τείνουν να αυξάνουν την ανισότητα αφού είναι φανερό ότι τα παιδιά ευκατάστατων οικογενειών  πηγαίνουν σε καλύτερα σχολεία απ’ ότι τα υπόλοιπα.

Όμως απ’ την άλλη μπορεί να δώσει ανάσα στην Εκπαίδευση και είναι δουλειά των εκάστοτε Κυβερνήσεων των χωρών να αντιμετωπίσουν την Ιδιωτική Εκπαίδευση σαν σύμμαχο και όχι σαν εχθρό με σκοπό οι κοινωνίες μας να βγουν κερδισμένες.

Με ποιον τρόπο ;

Με νέους ανθρώπους μορφωμένους, καταρτισμένους,  γεμάτους ερεθίσματα γνώσεις και ιδέες έτοιμους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις

Κοινοποιήστε το άρθρο
:
FACEBOOK
TWITTER
LINKED IN
Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε εγκαίρως για τα τελευταία νέα της πλατφόρμας μας.
Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αποδέχεστε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά δελτία μας.
Αναβαθμίζουμε την online εμπειρία σας χρησιμοποιώντας cookies. Περισσότερα .
Κατάλαβα
Κατάλαβα